HTML

Konfliktuskezelés, békítés, mediáció

A blog a konfliktuskezelésről, a permegelőzésről, peren kívüli megegyezésről, a békés vitarendezésről, egyezségközvetítésről a mediációs eljárás pozitív hatásairól szól. Sokan nem tudják, hogy családi, gazdasági, üzleti és munkaügyi jogvitákban lehet alkalmazni a sikeres közös megegyezéssel végződő közvetítői eljárást. Eredményessége 80-90%-os!!! A mediáció olcsóbb, humánusabb, rövidebb ideig tart, diszkrét, önkéntes, stresszmentesebb eljárás, mint a pereskedés. Felvilágosítás:+36 30 9841 356 www.permegelozes.com

Friss topikok

Linkblog

2012.02.07. 19:29 konfliktuskezelő

Mi az a mediáció?


A mediáció permegelőzés, békéltetés egy olyan humánus, alternatív vitarendezési módszer, amelyben a konfliktus érintettjei közös erőfeszítéssel együtt dolgoznak a probléma olyan megoldásán, amely minden érintett fél számára elfogadható és maximálisan teljesíthető, azaz mindenki nyertesnek, és nem legyőzöttnek érzi magát a folyamatban. Az eljárás nem a jogokra és kötelezettségekre, hanem az igényekre és érdekekre összpontosít, így nem kell azzal a kockázattal számolniuk a feleknek, hogy egy harmadik fél (bíróság ) hoz számukra egy kedvezőtlen, esetleg vállalhatatlan, nyertes-vesztes, de  kötelező erejű döntést. A mediáció, egyezségközvetítés lényege abban áll, hogy képes a feleket egymás felé fordítani, ami által megváltozik egymáshoz való viszonyulásuk és közös megoldás kidolgozására törekszenek.

Mi a közvetítés célja ?


Az egyezségközvetítés célja megakadályozni a vita, a konfliktus elhúzódását, súlyosbodását, illetve elősegíteni a békés kommunikációt és az együttműködést a konfliktusban állók között. A  mediációs, konfliktuskezelő technikák alkalmazásával elkerülhető a sok évig tartó, stresszes és költséges pereskedés , megőrizhető a felek közötti kapcsolat, ami nem elhanyagolható családi és üzleti viták esetén.                     Sikeres egyezségközvetítés esetén a megegyezés okiratba foglalással zárul, amit a felek aláírnak, ha jogerőre kívánják emeltetni közösen beadják a bíróságra. Mivel a megállapodást a felek önként vállalták, a teljesítése jóval eredményesebb, mint a bírósági eljárásban meghozott határozatok esetében.

Milyen előnyei vannak a mediációnak?


Olyan humánus vitarendezési eljárás, ami jócskán megkíméli a konfliktusban állók erőforrásait, szemben a pereskedéssel. A mediáció időben maximum 4 hónapig tart, általában 1-2 ülés alatt sikeres megállapodással zárul. Költségeit tekintve lényegesen olcsóbb, mint a peres eljárás, ahol az évek alatt milliós tételekre rúg egy-egy viszálykodás. A magas ügyvédi óradíjak, különféle szakértői díjak, illetékek, munkából kiesés, utazási, szállodai költségek, tanúk költségei, tolmács, periratfordítás, ügygondnok, beadványok külön díjai, és végül a perérték 5-12%-os ügyvédi sikerdíjai jócskán megemelik az egész bírósági procedúra összköltségét. Nem elhanyagolható szempont, hogy a mediáció bizalmas, zártkörű, csak azok vehetnek részt az eljárásban, akiket a felek meghívnak és közösen elfogadtak. A közös megegyezés tartalma csak a felekre tartozik, a mediátort titoktartás kötelezi. Előnye továbbá, hogy önkéntes, bármikor megszakítható és újrakezdhető. Rugalmas, a felek és a mediátor közösen döntik el az ülés időpontját, témáját. Amennyiben nem születik elfogadható egyezség, a bíróság dönti el a jogvitát. A mediációs eljárások 80-90%-ban sikeres megállapodásokkal zárulnak.
 

Pálfalvi Ildikó

Akkreditált igazságügyi mediátor, coach, tréner

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://konfliktuskezeles.blog.hu/api/trackback/id/tr434076079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása