HTML

Konfliktuskezelés, békítés, mediáció

A blog a konfliktuskezelésről, a permegelőzésről, peren kívüli megegyezésről, a békés vitarendezésről, egyezségközvetítésről a mediációs eljárás pozitív hatásairól szól. Sokan nem tudják, hogy családi, gazdasági, üzleti és munkaügyi jogvitákban lehet alkalmazni a sikeres közös megegyezéssel végződő közvetítői eljárást. Eredményessége 80-90%-os!!! A mediáció olcsóbb, humánusabb, rövidebb ideig tart, diszkrét, önkéntes, stresszmentesebb eljárás, mint a pereskedés. Felvilágosítás:+36 30 9841 356 www.permegelozes.com

Friss topikok

Linkblog

2012.05.14. 00:51 konfliktuskezelő

Ki az a mediátor avagy közvetítő?

A mediátor permegelőző, békítő, egyezségközvetítő, egy semleges harmadik személy, aki két vagy több személy között közvetít személyes vagy jogi vitában, segítve a feleket egy olyan megállapodás létrehozásában, amely mindenki számára kielégítő és teljesíthető. A mediátor azaz közvetítő nem ügyvéd, nem jogász, hanem professzionális konfliktuskezelő.

A mediátor egy magasan képzett, tapasztalt, empatikus szakember, aki jártas a konfliktuskezelés, kommunikáció különféle technikái terén illetve készség szinten képes alkalmazni a legújabb pszichoterápiás módszereket, szakmailag folyamatosan képzi magát, ami 2011-től törvényi előírás is a Közvetítői névjegyzékben maradáshoz. Megfigyeléseim alapján családjogi viták közvetítésében a pszichológus, pedagógus, szociológus, szociális képesítéssel, diplomával illetve tanulmányokkal rendelkező mediátorok a legalkalmasabbak. Gazdasági, munkaügyi, vállalati jogviták közvetítésében azok a közgazdászok, bölcsészek, jogászok, mérnökök stb., a legeredményesebbek, akik sok éves, esetleg vezetői munkatapasztalattal rendelkeznek az üzleti életből.

Mi a helyzet hazánkban?

Magyarországon  a 2002.LV. Közvetítői törvény ad lehetőséget polgári peres jogvitában  mediáció azaz közvetés  alkalmazására a KIM listában szereplő akkreditált igazságügyi mediátor azaz közvetítő közreműködésével.  Az alternatív vitarendezés bevezetésének eredeti célja a bíróságok túlterheltségének enyhítése, a költséges pereskedés elkerülése családi, üzleti, gazdasági és munkaügyi viták esetén. A mediáció igénybevételével megakadályozható a vita, konfliktus elhúzódása, elmérgesedése, újraépíthető a megromlott családi vagy üzleti kapcsolat. A felek nem sérülnek testileg – lelkileg, anyagilag sem mennek tönkre a perköltség, a szakértői díjak és illetékek súlya alatt, senki sem válik földön futóvá, hajléktalanná. A felek önmaguk döntenek a sorsukról, ezért vállalásaikat sokkal nagyobb mértékben tartják be, mint egy bírósági ítélet esetén.

Hol tart a mediáció, mi az oka lassú terjedésének Magyarországon?

“A minőség a fejekben kezdődik.” (C. Borgward)

A mediáció módszere, szemlélete 10 év távlatából még mindig kiscipőben jár hazánkban!  Meggyőződésem, hogy az emberek tájékozatlansága az, ami egyrészt akadálya ennek a humánus konfliktuskezelő módszernek az elterjedésének , nincs kellően –divatosan  mondva- államilag reklámozva. Másrészről a jogász, ügyvéd szakma részéről lévő elutasítás és érdekellentét is gátat szab a mediáció elterjedésének a köztudatban. 

A 2002.LV. Közvetítői törvény módosítása lehetne a biztos megoldás erre a problémára, amely nem csak lehetőségként kínálná a mediáció alkalmazását polgári peres jogviták esetén, hanem kötelező jellegűvé tenné azt, és addig senkit sem engedne a bíróságra, amíg képzett mediátorral nem próbálta békésen rendezni vitáját.

Úgy gondolom, ezzel egy jobb irányt vehetne ennek a szakmának az ismertsége, és esélyt adna a vitában álló feleknek a választásra, konfliktusaik békés rendezésére közvetítésben vagy a pereskedésre.

Pálfalvi Ildikó
Akkreditált igazságügyi mediátor és coach

http://www.permegelozes.com


 

Szólj hozzá!

Címkék: budapest vita mediáció családi gazdasági megegyezés kívüli eljárás mediátor konfliktuskezelés válási peren permegelőzés peregyezség mediációs


A bejegyzés trackback címe:

https://konfliktuskezeles.blog.hu/api/trackback/id/tr174507012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása